SuperHome Database

Brighton, Hassocks, Hurst Road

House Summary

Owner(s):
Chris Handel

House Type:
1920's detached - brick cavity wall with timber frame upper storey

Carbon saving:
76% - SuperHomes Assessed  

Reported saving on bills:
80 %

Total invested:
£20,000


  • New PV system installed

Measures installed:

  • Cavity Wall Insulation
  • Condensing boiler
  • Double Glazing
  • Floor Insulation
  • Low Energy Appliances
  • Low Energy Lighting
  • Renewable Energy Supply
  • Roof Insulation
  • Solar PV Panels
  • Solar Water Heating
  • Triple Glazing
  • Wood Stove

Upcoming events

Early interest in Open Days encourages SuperHome owners to host more events. If you'd like to visit this property please contact the owner and let them know. SuperHomers are often happy to respond to questions about their refurbishment project by email between times. Please read ‘more on contacting this SuperHomer’ before you make contact.

What visitors are saying

“Extremely useful indeed to learn real facts about the process of using and benefits of a wood burner. Useful personally and professionally. I would recommend this to others- GREAT!”

“Very friendly host and informative.”

"Very informative. Host very friendly/ knowledgeable/ enthusiastic/ inspiring."

Personal story:

I suppose you could say were recent converts to environmental issues and we’ve found the subject both worrying and fascinating in equal measure.

Motivations:

Initially our driving force was more to do with concerns over rising energy bills.
Our need to create more space presented us with an opportunity to address this so the brief to our architect was to create a family house and go beyond the the minimum building regulation standards for efficiency in place at the time.

Prior to renovation the house was cold and drafty and in a single winter we spent £2,000 for gas and electricity. The works doubled the total floor area but halved the bills and transformed the living quality.

Property background:

Our house was built in the 30’s originally to provide farmers accommodation, it sits within a designated area of outstanding beauty (AONB). A year after purchase in 2008 we embarked on a major alterations and renovation works and the house now has 4 bedrooms and open-plan living on the ground floor. The total floor area is around 190sq.m.

Key changes made:

No 1 was to minimise the energy consumption in the 1st place by insulating and efficient appliances and lighting.

After that we wanted to exploit the south facing aspect by installing renewable heat (Solar hot water) and renewable electricity (PV).

Measures installed in detail:

  • Wall insulation: lower storey brick cavity filled ; upper storey timber frame cavity filled (130mm polyisocyanurate)
  • Condensing gas boiler, with good controls
  • Double glazing (some low-e coated, argon filled)
  • Suspended floor insulation (110mm polyisocyanurate on 85% of floor)
  • Low energy appliances
  • Low energy lighting: LEDs and CFLs
  • Carbon neutral energy supply
  • Roof insulation: 160mm polyisocyanurate
  • 3 kWp Solar PV panels
  • 5sqm East and West facing solar thermal panels
  • Triple glazed skylights
  • Wood stove
Benefits of work carried out:

Zero running costs with the feed in tariff from the PV effectively paying the water, gas and electricity bills.

Much more comfortable to live in both during the winter and summer.

Favourite feature:

The wood burner – so much so that we really look forward to the onset of winter so we can fire it up to transform the living space with heat and warm light.

The 1500 litre capacity for storing rainwater in an area prone to drought and high water costs.

Project update:

Despite our best efforts much of our PV electricity goes into the grid so were now looking for economical electricity storage solution to power our evenings and over night.

Updated on 15/08/2012

Contact this homeowner

Assessment types

SuperHomes Assessed

A home that has been visited and assessed by us and confirmed as reaching the SuperHome standard, which demonstrates a 60% carbon saving.

Homeowner Reported

Information has been provided by the homeowner about their home and energy use prior to the installation of measures and following their installation which demonstrates a carbon saving. This information has not been verified.

Remote Assessed

The homeowner has provided information on their home including what measures have been installed which has enables an assessor working on our behalf to assess their carbon savings. This home has not been visited to verify the measures installed.

Unassessed

This home has not been assessed, but the homeowner has reported what measures have been installed. It may be that this home is awaiting assessment.